Головна » 2013 » Червень » 25 » День інформування населення району
15:43
День інформування населення району
Матеріали до загально обласного

Дня інформування населення

25 червня 2013 року

Інвестиції у розвиток спорту – інвестиції у здоров’я дітей

 
       За даними соцдосліджень, проведеними Міністерством сім'ї, молоді та спорту, сьогодні в Україні фізкультурою та спортом займаються близько 5 мільйонів людей, тобто трохи більше 10 відсотків українців. Тільки кожен третій шестикласник і кожен шостий студент приділяє  свій вільний час фізичним вправам. Разом з тим, третина підлітків готова займатися спортом, якщо буде відповідна інфраструктура. Тим часом саме фізична активність є хорошою профілактикою захворювань. Саме тому в нових соціальних ініціативах Президента України Віктора Януковича значну увагу приділено популяризації здорового способу життя серед дітей і молоді, створенню належних умов для занять спортом, а також розвитку спортивної інфраструктури.

Нині на Рівненщині налічується 3,5 тисячі спортивних споруд. Серед них 29 стадіонів (з трибунами на півтори тисячі місць і більше), 451 спортзалів, 432 приміщення для фізкультурно-оздоровчих занять, 409 футбольних полів, 296 майданчиків з тренажерним обладнанням та 31 тенісний корт. Крім того, діють 14 басейнів, 225 стрілецьких тирів, 2 кінноспортивні та 5 веслувальних баз.

Аби показати дітям переваги здорового способу життя, а також залучити більшу кількість молоді до занять спортом, як того й вимагає Президент України, на Рівненщині працюють над розширенням та осучасненням спортивної бази. Так, торік збудували та реконструювали три десятки об’єктів. Зокрема, для людей облаштували 14 спортивних і тренажерних залів та ще стільки ж футбольних полів з трибунами для глядачів.

Спортивну інфраструктуру Рівненщини осучаснюють і цьогоріч. Зокрема, у Корці відремонтували місцевий стадіон «Колос». Завдяки залученню коштів соціально-відповідального бізнесу, його вдалося повністю відремонтувати. Відтепер тут є комфортні кімнати та роздягальні для команд, обладнані усім необхідним. Також оновили трибуни – полагодили та пофарбували лавки на них. Окрім того, на місцевому стадіоні планують уже незабаром облаштувати майданчики для гри у баскетбол та пляжний волейбол. Тим часом в Сарнах будують три тенісні корти та реконструюють стадіон «Мрія». А у Вельбівно Острозького району споруджують сільський футбольний комплекс. Крім того, в різних населених пунктах області модернізують старі, а також облаштовують нові спортивні та тренажерні зали, футбольні поля, баскетбольні та волейбольні майданчики.

Водночас, у рамках квітневого місячника «Спорт для всіх – спільна турбота», на Рівненщині упорядкували 944 спортивних майданчиків - поблизу шкіл, житлових будинків, а також у парках, скверах та інших місцях масового відпочинку краян. Найбільше спортивних споруд відремонтували на Костопільщині – 85, що становить 70 відсотків від загальної кількості майданчиків, котрі потребували ремонту. Загалом на оновлення інфраструктури спрямували майже 150 тисяч із місцевих бюджетів, а також залучили 86 тисяч спонсорських коштів. До акції долучилося більше 40 тисяч краян.

Виконуючи завдання Президента України Віктора Януковича, одним із пріоритетів у роботі обласної влади є збереження та розвиток мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Так, упродовж трьох останніх років їх фінансування зросло майже на 115 тисяч гривень. Окрім того, збільшилася кількість ДЮСШ, що мають власну спортивну базу (у 2011 році – на 24 відсотки, у 2012 – на 35).

Загалом на Рівненщині проводяться різноманітні змагання, як обласного, так і  всеукраїнського рівнів. Тим часом вдалим способом популяризації серед дітей здорового способу життя та заняття спортом є проведення неординарних заходів. Так, в області вже третій рік поспіль реалізують спортивно-інтелектуальну гру «Сімейні перегони», суть якої полягає в тому, щоб запропонувати змістовне та корисне дозвілля для всієї сім’ї. Так, учасниками ІІІ-го сезону гри стало більше 15 тисяч краян, а це майже 4 тисячі родин з усієї Рівненщини. А це вже суттєвий результат залучення до активного відпочинку та популяризації здорового способу життя, як того вимагає Глава держави. Спортивні родини, зокрема, змагалися в кількох етапах – на рівні населених пунктів, потому районів, і зрештою області. Відтак, у суперфіналі вправністю мірялися  11 найспритніших команд. У результаті переможницею гри стала збірна Рокитнівського району, друге місце посіла команда Костопільського, а третє – Рівненського району. Чемпіони здобули для своїх районів право на встановлення спортивних майданчиків з тренажерами. А індивідуальним заохоченням для збірної Рокитнівського району стали сертифікати на придбання будь-якого спортивного інвентарю. Тож три родини (з яких складалася команда), одержали по 2 тисячі гривень.

Ще одним оригінальним обласним проектом, який започаткували на Рівненщині в рамках реалізації нових соціальних ініціатив Президента України, є «Розминка від чемпіона». Він тривав впродовж майже двох місяців. За цей час найсильніші плавці, легкоатлети, дзюдоїсти, боксери, кікбоксери та веслувальники відвідали 51 школу Рівненщини. Зокрема, чемпіон України та призер чемпіонату Європи з бейсболу Іван Скринський провів розминку для учнів Гощанського, Радивилівського районів та Кузнецовська. Разом із школярами обласного центру, а також Дубенського та Костопільського районів на уроках фізкультури займався чемпіон світу з кікбоксингу Роман Кроль. Школи Сарненщини та Костопільщини відвідала чемпіонка України з пляжного волейболу Валентина Грицюк. А Ілля Шемосюк, чемпіон України з баскетболу, тренував школярів Березнівського та Корецького районів. Показові виступи школярам влаштували й представники «Інваспорту». Зокрема, позитивні емоції в учнів місцевих шкіл викликали танці на візках у виконанні Надії та Івана Сіваків, Наталії Колесової та Андрія Товстого. А чемпіон України з настільного тенісу серед спортсменів з порушеннями опорно-рухового апарату Віталій Попок зіграв декілька партій із школярами Костопільщини. Загалом у проекті «Розминка від чемпіона» взяли участь 26 найкращих представників олімпійських, неолімпійських, паралімпійських та дефлімпійських видів спорту.

Загалом результати весняного етапу розминок переконливо свідчать, що це вдалий спосіб популяризації серед дітей здорового способу життя та заняття спортом. Власне, на цьому зосереджена увага Президента України Віктора Януковича. Відтак, вже з першим дзвоником «Розминка від чемпіона» повернеться у спортзали та на майданчики навчальних закладів, запевнили організатори проекту. Тим часом в міжсезоння чемпіони побувають у таборах Рівненщини, де власним прикладом презентуватимуть яскравий спосіб самореалізації спортсменів.

Цікавим і неординарним виявився спортивно-масовий захід «День виклику», ініційований обласним центром фізичного здоров′я населення «Спорт для всіх». Так, в один день, а саме - 16 травня, о 9 годині ранку на фіззарядку вийшли одночасно більше 42 тисяч краян з усіх районів Рівненщини.

Тим часом на Рівненщині дбають про активний відпочинок дітей з особливими потребами. Саме для таких діток, стануть доступними сплави по річках. Подорожі на байдарках і катамаранах для них організовуватиме Рівненська обласна молодіжна організація «Фонд молодіжних ініціатив «Крила»». Його представники вже мають такий досвід – працювали із дітьми й дорослими, що пересуваються на візках. Такі мандрівки відбуватимуться у рамках проекту «Марафон здоров’я». На його реалізацію виділять 14 тисяч бюджетних гривень, адже це один із переможців обласного конкурсу проектів програм молодіжних і дитячих громадських організацій. Такі бюджетні інвестиції дозволять громадським активістам залучити до здорового способу життя дітей із складною поведінкою. Вони вирушатимуть у мандрівки разом із ровесниками із благополучних родин. Також під час «Марафону здоров’я», окрім занять із водного туризму, влаштовуватимуть квести, оздоровчо-виховне таборування, навчатимуть підкорювати скелі і таким чином показувати, як змістовно і з користю для здоров’я проводити вільний час.

Водночас у Дубровиці діє фізкультурно-спортивний клуб для інвалідів «Джура» при школі бойового гопака. Там разом зі здоровими краянами, які опановують техніку рукопашного бою, проходять реабілітацію люди з особливими потребами. Тренер Петро Велінець об’єднав більше трьох десятків спортсменів віком від шести до сорока років. Для кожного розробив індивідуальну програму навантажень. Адже в секції займаються люди з різними нозологіями – порушеннями опорно-рухового апарату, вадами слуху, зору, нирок та іншими захворюваннями. Вже за півроку унікальних тренувань перший вихованець із ДЦП став чемпіоном із рукопашного бою, змагаючись із здоровими однолітками. Позитивні приклади нетрадиційного лікування людей із обмеженими можливостями зробили секцію популярною, на заняття приїжджають вихованці за 40 кілометрів. Тим часом свою оригінальну методу, здобутки фізкультурно-спортивного клубу для інвалідів «Джура», а також мистецтво бойового гопака Петро Велінець презентує за кордоном.

На Рівненщині і надалі працюватимуть над розробкою та впровадженням оригінальних методів залучення дітей до здорового способу життя серед дітей і молоді, створенням належних умов для занять спортом, а також розвитку спортивної інфраструктури. Адже інвестиції в цю галузь – це вкладення у майбутнє. А вони повернуться дивідендами – здоров’ям населення.

 

 

 

Категорія: Освітні новини району | Переглядів: 752 | Додав: Dan_Bo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Категорії розділу
Для батьків [60] Освітні новини району [248]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0