Головна » 2015 » Липень » 9 » Подорожуйте з нами!
20:12
Подорожуйте з нами!

Подорожуйте з нами!

   Уже стали традиційними  щорічні подорожі  працівників навчальних закладів Дубровицького району по Україні. Райрада профспілки працівників освіти спільно з туристичним агентством Олени Дудки розробили черговий маршрут, за яким  група освітян цими днями побувала на Закарпатті. З початку подорожі ми були  захоплені   чарівним світом природи Карпат, що у Міжгірському районі – Верховиною. Візитною Карткою цього краю є  озеро Синевір, - одне із семи природних чудес України, найбільше озеро українських Карпат, або морське око. Побували на водоспаді Шипіт -  найкрасивішому водоспаді Закарпаття. Ми милувалися Карпатами, піднявшись  на крісельному підйомнику, довжиною 2 км. І звичайно куштували мінеральні води, яких на Закарпатті сотні. Нас пригостили  лікувальними  водами із бювету санаторію «Шаяни»,  клечинського та соймівського родовищ.

    Другого  дня ми відкрили для себе   термальні  басейни з мінеральною водою, що у селі Велятино. Мінералізація Велятинської води складає близько 100 гр. на літр, коли морська вода має 3 гр. на 1 літр води,  підвищений вміст йоду і брому. Купання в цих басейнах  дає повне емоційне розслаблення організму.

   Далі ми познайомилися із підприємствами  Закарпаття. Відвідали найбільші в Україні винні підвали, що у селі Королево Виноградівського району. Все про виготовлення вина і його вплив на організм людини розповів нам  під час дегустації головний технолог заводу «Закарпатський сад», чия продукція продається під торговою маркою «Королівський замок». 

   Сподобалася нам ТОЗ «Хуст – Фільц» - одна із  найбільших в Європі фабрик по виробництву фетрових головних уборів. Тут ми провели фото сесію та прикупили з десяток шляп.

   Вразило село Іза – столиця лозоплетіння в Україні. Уздовж центральної вулиці через кілька хат влаштовані вітрини місцевих виробів. Чого тут тільки не побачиш — столи, стільці, крісла-гойдалки, шафи, полички, тумбочки, скрині для білизни, будиночки для тварин, абажури, вази, хлібниці, таці, тарілки, підставки, обплетені бутлі й пляшки. Туристи знайдуть сувеніри, діти — плетених коників, качечок і журавликів, навіть… чималого тракторця. Кошиків понад десяток видів — для пікніка, пасхальний, для фруктів і грибів. 
   Закарпаття  у 1920-38 роках, перебувало у складі Чехословакії  Патріотично налаштованою молоддю у  вересні 1938 року було  організовано автономію Прикарпатської Русі, а у березні 1939 року  проголошено незалежність Карпатської України. Всього кілька днів існувала  Карпатська Україна. Угорська армія  розбила двохтисячний загін її захисників. Сьогодні,  на цьому місці  збудовано меморіальний комплекс та висаджено червоні дуби. Ми вклонилися  молодим  січовикам, які віддали свої життя за свободу рідної землі у березні 1939 року  і над меморіалом залунала пісня:    

«Повіяв вітер степовий,
Трава вся похилилась
Впав в бою козак молодий
Дівчина зажурилась…»

   На цьому місці, між Хустом і Виноградовим уже кілька років підряд відбувається  святкування Дня державного прапора України.
   На завершення нашої поїздки ми відвідали туристичний центр Закарпаття – місто Мукачево, яке поєднує давню історію, сучасну західноєвропейську культуру і колорит Закарпаття. Все це ми відчули гуляючи центральною вулицею міста. Викликала захват і головна пам’ятка міста -  замок Паланок (14-17 ст)- памятка історії та військової архітектури.

   Туристична поїздка дала безліч вражень кожному з нас. Чудові пейзажі,  карпатські гори, стрімкі ріки, багатовікові ліси, цілющі  мінеральні джерела, тисячолітня історія Закарпаття, яке перебуваючи у складі Австрії, Чехословаччини, Венгрії,  Австро-Угорщини, СРСР зберегло своє українське коріння, працьовиті та підприємливі люди, гарні села з дбайливо розбудованими та  доглянутими садибами,  відпочинок  в колі колег принесли кожному з нас позитивні емоції та незабутні враження. Запрошуємо вас до нових подорожей!

В.Твердюк – голова райради проспілки.

Категорія: Освітні новини району | Переглядів: 697 | Додав: miko | Теги: відпочинок, профспілка, Закарпаття | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Категорії розділу
Для батьків [60] Освітні новини району [248]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0